Over Speltherapie Soest

Over mij

Ik ben Emmelie van Leeuwen, speltherapeut en leerkracht in het basisonderwijs. Ik woon samen met mijn man, twee dochters en hond in Soest. Mijn belangstelling voor speltherapie is ontstaan vanuit het werken en spelen met kinderen als leerkracht. Het boeit mij  enorm dat spel soms zo veel meer zegt over een kind dan alleen schoolprestaties of gedrag.

Als kind wilde ik altijd al de zorgen van de mensen om me heen wegnemen en hen weer gelukkig ‘maken’. Gaandeweg ontdekte ik dat het in het leven helaas niet zo werkt. Ik kwam er namelijk achter dat ieder mens hulpbronnen in zich heeft om op een geheel eigen manier met moeilijkheden in het leven om te gaan. Daarom kun je niet zomaar de zorgen van een ander wegnemen, maar wel de ander helpen bij het vinden van de oplossing in zichzelf. In mijn werk als juf is het makkelijk om het ‘antwoord’ voor te zeggen als het kind iets moeilijk vindt. Maar dan is het ‘mijn’ antwoord. Pas als je een kind op een zodanige manier begeleidt dat het zélf tot het antwoord komt, groeit een kind. Omdat ‘spel de taal van het kind’ is en ik kinderen graag beter wilde begrijpen en ondersteunen in hun sociaal-emotionele ontwikkeling, wilde ik die taal wel leren spreken. Daarom ben ik de opleiding Speltherapie gaan volgen aan de Hogeschool Utrecht. De werkwijze van speltherapeut Telma van Citters-Kniep heeft mij verder geïnspireerd om mijn droom werkelijkheid te maken, namelijk het opstarten van een eigen praktijk.

Elke dag geniet ik weer van de verrassende uitspraken en wijze inzichten van kinderen. Spelen in de spelkamer met een kind is een mooie ‘ontdekkingstocht’ naar hoe het kind zichzelf en zijn wereld ziet en ervaart. Het voelt voor mij als een enorm cadeau wanneer een kind zich in de spelkamer vrij genoeg voelt om mij een stukje van zichzelf te laten zien en mij toestaat om te helpen waar het mee worstelt. Wat ik belangrijk vind is dat het kínd bij mij centraal staat en niet het probleem. Mijn missie is om het kind zijn eigen kracht weer te laten terugvinden, waardoor het weer stevig komt te staan en zelfstandig verder kan groeien en bloeien.